URODA I ZDROWIE

Pstrąg z piekarnika

5 marca 2014, dodał: Aneta Jokisz

dla 2 osób

skład:
2 pstrągi wypatroszone – najlepiej z głowami
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
cytryna
masło
przyprawa do ryb (bez soli)
czarny pieprz
sól

Do przygotowania tego posiłku potrzebna jest folia aluminiowa do pieczenia, w którą będziemy zawijać pstrągi. Najpierw docinamy folie dla każdej ryby z osobna – musi być ona większa od wielkości ryby. Smarujemy folie masłem, po czym układamy umyte i osuszone pstrągi. Następnie solimy ryby z każdej strony, również w środku. Czosnek obieramy i siekamy na drobniutko. Do czosnku dosypujemy przyprawę do ryb (ilość przyprawy jak kto lubi) i tak przygotowanym czosnkiem nacieramy pstrągi w środku. Dodajemy również do środka jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz obraną i pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek). Na wierzch każdej ryby nakładamy troszkę masełka i obsypujemy z wierzchu czarnym pieprzem. Całość jeszcze delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Zawijamy ryby dokładnie w folie i wkładamy do zagrzanego piekarnika do 200°C. Czas pieczenia zależny jest od wielkości ryby – duża ryba potrzebuje ok. 30 minut pieczenia. Po upływie tego czasu dajmy trochę odetchnąć rybom otwierając folie (nie wyciągamy ryby z folii) i pieczemy tak jeszcze przez 10 minut.

Najlepiej podawać z jakąś sałatką i/lub frytkami.

file1364579524

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »