URODA I ZDROWIE

Naturalne kosmetyki esent.pl – kosmetyczne hity, które warto mieć!

27 stycznia 2016, dodał: pinkmause

naturalne-kosmetyki-

Kondycja skóry świadczy o zdrowiu, zmęczenie, stres, choroby – wszystko odbija się w wyglądzie. Wydaje się nam, że traktujemy skórę ze szczególną troską, ale często kosmetyki, których używamy do pie­lę­gnac­ji zawierają sztuczne chemiczne substancje, które zamiast pomóc, szkodzą naszej skórze. Warto więc świadomie do­bie­rać kosmetyki, aby nie­pot­rzeb­nie nie narażać skóry. Dlatego świadomi konsumenci szukają na półkach kosmetyków z etykietą „bio”, „eko”, czy „naturalny”.

Sklep internetowy esent.pl oferuje certyfikowane kosmetyki naturalne, ekologiczne i organiczne. Większość produktów dostępna jest od ręki, w bardzo przystępnych cenach.

Zwykle kosmetyki naturalne pakowane są w proste szklane pojemniki lub metalowe tubki, podlegające recyklingowi, i kartoniki z makulaturowego papieru. A jednak podbijają serca coraz liczniejszej grupy kobiet. Na czym więc polega ich atrakcyjność?

W kosmetykach naturalnych składnikiem czynnym są naturalne oleje, ekstrakty z roślin i wody roślinne pochodzące w wię­kszo­ś­ci z upraw organicznych. Dzięki temu są to dro­go­cen­ne, nieprzetworzone substancje, nie­z­wyk­le skuteczne i jednocześnie czyste. Kosmetyki ekologiczne są nie tylko przyjazne skórze, ale dzięki technologii ich produkcji – bardziej skuteczne. Chodzi bowiem o to, żeby uzyskać cząstki substancji aktywnych na tyle małe, by mogły one pokonać barierę naskórka i pobudzić procesy odnowy w głębszych warstwach skóry. Poza tym działanie kosmetyków naturalnych koncentruje się na przywróceniu równowagi w skórze i wsparciu jej naturalnych funkcji oraz regeneracji.

Poznajcie hity i najbardziej poszukiwane oraz polecane naturalne kosmetyki sklepu esent.pl:

1. Kwas hialuronowy występuje naturalnie we wszystkich tkankach organizmu. Wypełnia przestrzeń międzykomórkową. Odpowiada między innymi za wiązanie wody w tkankach, co w przypadku skóry przekłada się na jej nawilżenie (lub jego brak). Wraz z wiekiem zawartość kwasu w skórze spada, czego bezpośrednim efektem jest wiotczenie skóry i naturalnie zmarszczki. Kwas hialuronowy odpowiada za zdolność wiązania przez skórę wody, a co za tym idzie jej jędrność i sprężystość, zatem piękny wygląd. Kwas hialuronowy jest bardzo często używany jako składnik kremów, balsamów itp., niestety jest on dodawany w niewielkich ilościach, stąd i jego działanie jest mocno ograniczone. Sprzedawany w sklepie esent.pl kwas hialuronowy ma postać żelu o zawartości kwasu 3%, jest to  mix wielko- i ultra- kwasu małocząsteczkowego (50/50%). Dlatego idealnie się wchłania i dociera tak do powierzchniowych, jak i głębszych warstw skóry, zachowując przy tym maksymalną zdolność do wiązania wody w skórze. Jest substancją biozgodną. Preparat jest konserwowany Phenoxyethanolem 0,6% i Ethylhexylglycerin 0,05%.

KwashialSprzedawany w sklepie internetowym esent.pl roztwór kwasu hialuronowego, jest produkowany w antyseptycznym otoczeniu i pakowany w opakowania całkowicie obojętne dla kwasu. Zastosowanie 3% roztworu jest bardzo szerokie, można go stosować podobnie jak krem, olejek czy balsam, czyli nanosząc go punktowo na obszary bardzo wysuszonej skóry, bądź bezpośrednio na zmarszczki, można go też używać jako dodatek do kremów, balsamów itp. (przykładowo stosując go wraz z olejem arganowym otrzymujemy znakomite serum). Należy pamiętać, że jest to maksymalne kosmetyczne stężenie kwasu, może zatem wywołać chwilowe zaczerwienie, w zamian za to efekt jest widoczny już po pierwszym zastosowaniu. Przy stosowaniu bezpośrednio na włosy (w rozcieńczeniu z wodą, lub jako dodatek do odżywki do włosów) zaskakująco szybko i skutecznie wzmacnia je (zwłaszcza włosy farbowane) i zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

INCI: Aqua and Hyaluronic Acid.  Kwas jest dopuszczony do obrotu na terenie UE i USA.

2. Koenzym Q10 określany również nazwą ubichinon to związek chemiczny będący składnikiem komórek skóry, który odpowiada za zachodzące w nich procesy energetyczne (m.in. za tempo podziału komórek). W czystej postaci jest pomarańczowym pudrowym proszkiem, który znakomicie rozpuszcza się w olejach roślinnych i w takiej formie nasyconego roztworu jest sprzedawany w sklepie esent.pl (w znakomitej jakości oleju z orzechów makadamii). W dermatologi i kosmetyce jest ceniony i wykorzystywany jako środek usuwający zmarszczki i spowalniający procesy starzenia się skóry. Chroni przed rozpadem kolagenu, powstrzymuje utratę kwasu hialuronowego. Opowiada za produkcję związków wysokoenergetycznych, z których organizm pobiera niezbędną do przebiegu procesów życiowych energię. Spadek stężenia koenzymu Q10 objawia się często przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem, przyspieszeniem procesów starzenia, czy zaburzeniami w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Koenzym Q10 stosowany zewnętrznie dociera do głębszych warstw skóry.

KoenzymNajważniejsze właściwości kosmetyczne koenzymu to ochrona przed rozpadem kolagenu i elastyny zawartej w skórze, spowalnianie procesów starzenia się skóry, działanie przeciwzmarszczkowe, poprawa elastyczności i ujędrnienia skóry, poprawa kolorytu skóry (efekt natychmiastowego rozjaśnienia), ochrona skóry przed działaniem wolnych rodników oraz przed działaniem promieniowania UV, łagodzenie mikrourazów i zaczerwienienia. Koenzym Q10 jest doskonałym środkiem pielęgnującym dla każdego rodzaju cery, a zwłaszcza do cery dojrzałej, suchej, zmęczonej, osłabionej chorobami i stresem.

Zalecane stężenie koenzymu Q10 w kosmetykach nie powinna przekraczać 1%. Sprzedawany w sklepie esent.pl koenzym jest gotowy do bezpośredniego użycia na skórę, wystarczy nanieść kilka kropel na skórę i delikatnie go wmasować. Można go też stosować jako dodatek do kremów masek (np. do maski ze spiruliny).

 

3. Olej arganowy to olej wytwarzany z owoców (orzechów/nasion) arganii żelaznej (Argania Spinosa). Charakteryzuje się złocistym kolorem i charakterystycznym zapachem, błyskawicznie się wchłania, nie pozostawiając na skórze nieprzyjemnej tłustej warstwy. Często jest stosowany jako składnik ekskluzywnych kremów, szamponów itp. Olej intensywnie nawilża i odżywia skórę (wzmacniając film hydrolipidowy skóry), jest też silnym antyoksydantem, ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne. W rezultacie, odżywia i regeneruje suchą skórę, nawilża ją, redukuje zmarszczki. Dermatologicznie jest polecany przy leczeniu trądziku, łuszczycy, oraz na rozstępy i blizny. Doskonale sprawdza się jako olej do masażu, wspomaga leczenie reumatyzmu. Poza działaniem dermatologicznym na skórę, rewelacyjnie wpływa na włosy i paznokcie. Nadaje im niespotykany blask i odżywia. Jako związek w 100% naturalny nie powoduje podrażnień, nie stwierdzono też działań alergicznych, nie jest toksyczny. Świetnie współgra z innymi kosmetykami, a w połączeniu z kwasem hialuronowym tworzy prawdziwe serum młodości. Olej arganowy można bez ryzyka nanosić bezpośrednio na skórę, włosy, paznokcie. W przypadku włosów wystarczy kilka kropel oleju wmasować w końcówki włosów. Może być stosowany jako dodatek do wszelkiego rodzaju kosmetyków pielęgnacyjnych (kremów, balsamów, maseczek), zwiększając ich właściwości nawilżające, tonizujące i odbudowujące.

Olej arganowy

Oferowany w sklepie esent.pl 100% olej arganowy pochodzi z pierwszego tłoczenia (na zimno) z wyselekcjonowanych nasion arganowca. Nie zawiera jakichkolwiek konserwantów, ani substancji pomocniczych.

 

4. Olej z czarnuszki (Black Seed Oil) czyli olej kosmetyczny otrzymywany jest z tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej (Nigella Sativa). Ma jasnobrązowy kolor, korzenny zapach i charakterystyczny goryczkowaty smak. Ze względu na unikalny skład stosowany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Sprzedawany w sklepie esent.pl olej jest olejem w 100% naturalnym, nie jest mieszany z innymi olejami, ani konserwowany witaminą E. Dzięki unikalnemu składowi (wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego, linolenowego) olej z czarnuszki wspomaga leczenie alergii, stanów zapalnych skóry, grzybic i trądziku. Chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniu UV, nadaje jej piękny koloryt i niespotykaną gładkość. Często jest też stosowany w pielęgnacji włosów, gdyż znacząco poprawia kondycję skóry głowy, wpływa na przyspieszenie wzrostu włosów, nadaje włosom piękny zdrowy wygląd i przepiękny zapach. Zawarta w tym oleju tymochiniona ma silne działanie bakteriobójcze, sprawia, że używany jest w aromaterapii przy przeziębieniach, kaszlu i zapaleniu oskrzeli.

olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę i włosy. W przypadku pielęgnacji włosów należy niewielką ilość oleju wetrzeć w suche włosy i skórę głowy – pozostawić na około 2 godziny po czym dokładnie umyć delikatnym szamponem. Olej jest słabo odporny na działanie słońca i wyższych temperatur, dlatego po otwarciu zaleca się przechowywanie w lodówce.

 

5. Olej makadamia NIERAFINOWANY to jasnożółty olej otrzymywany z tłoczenia na zimno orzeszków makadamii (Macadamia integrifolia), nie poddawany procesowi rafinacji. To naturalny olej zalecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i łuszczącej się. Działa rewitalizująco, wygładzająco, poprawia napięcie skóry (zwłaszcza dojrzałej). Ma właściwości antyoksydacyjne, zapobiega utlenianiu komórek. Zawarte w nim kwasy (olejowe i palmitynowe) to naturalne składniki ludzkiej skóry, dzięki czemu olej wchłania się znakomicie. Doskonale zmiękczania i wygładza naskórek. Świetnie łagodzi podrażnienia po opalaniu i wspomaga leczenie urazów mechanicznych skóry, rozstępów i blizn. Włosom nadaje im niespotykany blask, odżywia. Jest częstym składnikiem kremów, balsamów, kosmetyków antycellulitowych (w połączeniu z olejem cynamonowym). Można go też stosować jako olej do masażu.

olej makadOlej można bezpośrednio stosować na skórę, znakomicie sprawdza się jako balsam po kąpieli. Można go też wmasowywać w końcówki włosów. Jest znakomitym rozpuszczalnikiem dla innych składników aktywnych ( np. oleju cynamonowego). Można go też używać jako dodatek do kremów, balsamów, odżywek do włosów itp. Sprzedawany w sklepie esent.pl olej został wyprodukowany w 100% z orzeszków pochodzących z plantacji ekologicznych zlokalizowanych w Australii. Rozlewany jest w atmosferze gazu obojętnego i badany mikrobiologicznie.

 

6. Olej z Maruli (Sclerocarya birrea) pozyskiwany jest z nasion/owoców drzewa Maruli, rosnącego naturalnie w Afryce Południowej. Jest bogaty w witaminę E, antyoksydanty, kwas oleinowy. Oferowany w sklepie esent.pl olej jest olejem organicznym, tłoczonym na zimno i nierafinowanym. Olej z Maruli świetnie się sprawdza przy pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i wrażliwej. Ma właściwości zmiękczające, nawilżające, regenerujące oraz rewitalizujące, przywraca naturalną barierę ochronną skóry. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i redukuje już istniejące, rozjaśnia cerę,
redukuje rozstępy i cellulit, poprawia krążenie podskórne, przynosi blask i miękkość włosom. Olej z Maruli jest stosowany we balsamach, mleczkach i masłach do pielęgnacji ciała, jest składnikiem wielu kremów typu anti – aging, szamponów i odżywek do włosów. Może być stosowany bezpośrednio na skórę, na wszystkie partie ciała i włosy.

olej z maruliW składzie oleju znajdziemy wysokie stężenia witaminy E, C, antyoksydanty, kwas oleinowy. Olej ma świetne właściwości samo-konserwujące, dzięki czemu przez długi czas zachowuje swoje właściwości.

logo

Sklep internetowy esent.pl oferuje bogaty wachlarz kosmetyków naturalnych i ich składników, w tym: bazy kosmetyczne, masła i oleje kosmetyczne, hydrolaty, kwas hialuronowy, keratynę i jedwab hydrolizowane, kolagen z elastyną, koenzym Q10, kwasy hydroksylowe, a także liposomy i witaminy. Znajdziemy tu duży wybór mydeł, peelingów, glinek i błota, spirulinę i gotowe zestawy surowców.

Zapraszamy do zakupów w jednej z najlepszych drogerii naturalnych online: esent.pl

 

face

Polub nas na Facebooku

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Naturalne kosmetyki esent.pl – kosmetyczne hity, które warto mieć!

  1. avatar Belloved pisze:

    Olej organowy dodany do kosmetyków zwiększa ich działanie można powiedzieć ,że działa jak serum .
    Jego zastosowanie nie tylko jest w kosmetykach ,bo działa leczniczo tzn jest silnym antyoksydantem ,antygrzybicznie i ma także zastosowanie antybakteryjne .
    Skóra jest tak nawilżona ,że zmarszczki ,które były pięknie się wygładzają .

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »