URODA I ZDROWIE

Koktajle warzywne – różne przepisy

21 marca 2016, dodał: Redakcja

 

Koktajle nigdy się nie znudzą, dlatego dzisiaj podajemy kilka przepisów na warzywne koktajle vel szejki. Koktajle warzywne doskonale oczyszczają organizm i dostarczają nam niezbędnych składników, szczególnie tak potrzebnych w okresie wiosennego przesilenia.

kok

Marchewka, ogórek, dynia

Składniki:
_koj1– 2 marchewki
– kawałek dyni
– mały ogórek
– 1 jabłko
– sok z cytryny
– ew. odrobina miodu

Przygotowanie:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić. Dynię obrać, odpestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka umyć, obrać i pokroić. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i miód do smaku, jeszcze raz zmiksować. Podawać od razu.

Rukola, ogórek, orzechy

Składniki:
– 3 duże garście rukoli
_koj2– 1 mały ogórek
– 4 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
– jogurt naturalny
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 4 łyżki otrębów
– 2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ogórka umyć, obrać i pokroić. Rukolę wraz z ogórkiem i orzechami zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. Przelać do szklanek dodając odrobinę czystego jogurtu jako warstwę pośrednią.

 

Marchew, cukinia, pietruszka

Składniki:
_koj3– 3 marchewki
– kawałek selera
– kawałek cukinii
– pęczek zielonej pietruszki
– sok z grapefruita

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, drobno pokroić. Selera i pietruszkę umyć, pokroić. Cukinię umyć, obrać i drobno pokroić po wyjęciu nasion. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Dodać sok z grapefruita i jeszcze raz zamieszać.

 

Polecamy Blender BioChef Living Food 3 kolory – Eergiazdrowia.pl

wyciskarki2

Szpinak, roszponka, rukola

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki wody
_koj4– garść roszponki
– garść rukoli
– garść szpinaku
– seler naciowy
– 1 jabłko
– 1 brzoskwinia
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Liście roszponki, rukoli i szpinaku umyć, odsączyć, wrzucić do blendera. Selera pokroić, dodać do liści. Jabłko umyć, pokroić, wyjąć gniazdo nasienne, dodać do warzyw. Brzoskwinię umyć, wyjąć pestkę, rozdrobnić, dodać do blendera. Wszystko dobrze zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać sok z cytryny i wodę. Podawać z lodem.

Burak, marchew i sok pomarańczowy

_koj6Składniki:
– 1/2 buraka
– 1 mała marchew
– 4 pomidorki koktajlowe
– ćwiartka selera
– 2 szklanki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Sparzyć pomidorki i obrać je ze skórki. Usunąć skórkę z marchwi, buraka oraz selera. Pokroić warzywa na malutkie kawałeczki. Wrzucić wszystko do pojemnika, dodać sok z pomarańczy i zmiksować bardzo dokładnie za pomocą blendera. Przelać do szklanek, podawać natychmiast.

Seler, jarmuż, awokado

Składniki:
– garść jarmużu
_koj5– burak liściowy
– ogórek
– garść roszpunki
– seler naciowy
– pietruszka zielona
– awokado
– woda mineralna

Przygotowanie:
Wszystkie liście dokładnie umyć, osuszyć, wrzucić do blendera. Ogórka umyć, pokroić, awokado podobnie. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Przelać do szklanek, dopełnić wodą według gustu. Wymieszać.

Pomidory, papryka, seler

Składniki:
– 1/2 kg dojrzałych pomidorów
_koj8– mały seler korzeniowy (ok. 20 dag)
– nać selera
– 1/2 czerwonej papryki
– 0,5 l przegotowanej wody
– koperek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa umyć (seler obrać ze skórki), pokroić na małe kawałki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Przegotować wodę z solą i pieprzem, ostudzoną rozcieńczyć sok. Po schłodzeniu w lodówce podawać napój z dodatkiem lodu, posiekanego koperku lub orzechami.

Kapusta, cukinia, szpinak

Składniki:
– ok . 7/8 liści kapusty
– 1 kiwi
_koj11– 1/3 cukinii
– 1/3 ogórka zielonego
– 2 spore garście szpinaku
– 1/3 sporego selera
– 2 jabłka
– 1 marchew

Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i posiekać. Cukinię i ogórka umyć, obrać, wydrążyć nasiona, pokroić. Seler i marchewki, umyć, obrać i pokroić. Z jabłka wyjąć gniazdo nasienne, pokroić. Liście szpinaku umyć. Kiwi obrać i rozdrobnić. Wszystko wrzucić do blendera, dobrze zmiksować na gładką masę. Można ewentualnie doprawić odrobinką soli lub cukru.

Marchew, pomidor, czosnek

_koj7Składniki:
– 1 pomidor
– 3 marchewki
– 1-2 ząbki czosnku
– pół cytryny
– seler naciowy

Przygotowanie:
Warzywa umyć. Liście selera osuszyć. Marchewkę obrać. Pomidora obrać ze skórki. Wszystko drobno posiekać. Czosnek wygnieść. Wrzucić wszystko do blendera i bardzo dokładnie zmiksować. Rozlać do szklanek. Podawać lekko schłodzone lub z lodem.

Szpinak, ogórek, seler

_koj12Składniki:
– 1 ogórek
– garść szpinaku
– seler naciowy
– sok z cytryny
– odrobina cukru lub soli

Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie umyć, przebrać, osuszyć. Ogórka umyć i drobno pokroć (można nie obierać). Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić. Jeszcze raz wymieszać. Przelać do szklanek.

 

Burak, ogórek, zioła

Składniki:
– ¾ szklanki wody lub jogurtu
_koj9– 1 nieduży, młody burak
– 1 ogórek
– ¼ zielonej papryki
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego koperku
– sok z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać wodę lub jogurt. Lekko wymieszać. Przelać do szklanek.

Szpinak, jabłko i imbir

Składniki:
anti-inflammatory-smoothie– garść szpinaku
– 1 jabłko
– 1 ogórek
– sok z cytryny
– imbir
– 1 łyżka nasion lnu, orzechów itp.

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Jabłko myjemy, kroimy, wyciągamy gniazdo nasienne. ogórka myjemy, drobno kroimy. Wrzucamy do blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy na gładka konsystencję. Przelewamy do szklanek.

 

 

Czerwona kapusta, pietruszka, banan

Składniki:
– 2 szklanki zszatkowanej czerwonej kapusty
_koj10– natka pietruszki
– 1 mango
– 1 pomarańcza
– 1 banan
– woda wg. uznania

Przygotowanie:
Wszystko po przygotowaniu (umyte, pokrojone, podzielone na cząstki itp.) wrzycamy do blendera. Miksujemy na szybkich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wodę według uznania i jeszcze raz mieszamy dokładnie. Przelewamy do szklanek, podajemy z lodem lub lekko schłodzone.

 

 zobacz również:

 

  1. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe
  2. Koktajle owocowe – dużo przepisów
  3. Rozgrzewające gulasze – różne przepisy na mięsne kociołki
  4. Pieczemy jabłka i gruszki z pysznym nadzieniem

 

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Koktajle warzywne – różne przepisy

  1. avatar nadia pisze:

    jeżeli chcesz uporać się z nadwagą, warto zastosować w kuracji preparat figurena slim który świetnie przyśpieszy metabolizm i pomoże uporać się z nadwagą

  2. avatar Aga pisze:

    Przepis fajny ale zupełnie inaczej wygląda niż na zdjęciu

  3. avatar Anonim pisze:

    Ciekawe przepisy i wspaniale zdjecia
    Aż ślinka.cieknie na te zdrowe cudeńka.

  4. avatar euromax pisze:

    koniecznie trzeba wypróbować

  5. avatar Iwona pisze:

    Ciekawe przepisy. Chętnie wypróbuję :)

Dodaj komentarz do euromax


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »