URODA I ZDROWIE

Kalmary z grilla po chorwacku

1 czerwca 2013, dodał: mufl26

 Składniki:

1/2 kg kalmarów oczyszczonych

Marynata:

2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2  szklanki oliwy z oliwek

sok z 2 cytryn

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na tę niebiańską postawę natknęłam się w Chorwacji. Zawsze uważałam, że kalmary podawane są tylko w formie krążków, jakież było więc moje zaskoczenie, gdy postawiono przede mną talerz pełen dziwnych stworzeń. Jednak gdy tylko zasmakowałam pierwszego z nich, już wiedziałem – nie obejdę się bez nich już cały wyjazd. I tak też się stało – codziennym elementem mojego menu były kalmary, w różnych formach i o różnych kształtach. Do dziś pamiętam ten smak – mięso delikatne w smaku, idealne przyrządzone – nie za miękkie ani nie za twarde, doskonale doprawione i sycące. Między innymi dzięki kalmarom wyjazd ten zaliczam nie niezwykle udanych.

Do głębokiego talerza wkładamy czosnek, wlewamy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Kalmary przecinamy wzdłuż na 2 części i w poprzek, wkładamy do marynaty, mieszamy, i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy grill i układamy na nim kalmary, zapiekamy po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podczas grillowania możemy polać je marynatą. Układamy na półmisku, można podawać z ziemniakami i sosem rybnym.

file1370119201

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »