URODA I ZDROWIE

Grillowany łosoś na liściach szpinaku podany z jajkiem w koszulce

26 lutego 2012, dodał: thegrooba

SKŁADNIKI:

  • 3 kawałki filetu z łososia ze skórą (każdy po 180-200 g)
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz kolorowy w ziarenkach
  • sól morska
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 3 bardzo świeże, wiejskie jajka (0 lub 1)
  • 3 łyżki białego octu winnego + 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE:
Jeśli filet ma skórę i łuski należy go najpierw oskrobać, opłukać i osuszyć na reczniku papierowym. Łososia posmarować z obu stron oliwą, posypać grubo zmielonym pieprzem i skropić sokiem lub obłożyć plasterkami cytryny. Wstawić do lodówki na czas przygotowania szpinaku.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak (można go wcześniej rozmrozić, ale nie trzeba – użyłam kostek szpinaku w liściach) i smażyć do odparowania większości płynu. Dodać natkę pietruszki, doprawić dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem, trzymać w ciepłym miejscu, by utrzymał temperaturę.
Rozgrzać grilla elektrycznego (4/5 poziom grzania) lub patelnię grillową. Łososia grillować ok 8-10 minut (po 4-5 min z każdej strony), zaczynając od skóry. Gdy widać już, że mięso ryby jest ścięte do połowy jej wysokości, można przewrócić na drugą stronę. Po zgrillowaniu można delikatnie zdjąć skórę (jest to bardzo prosty zabieg), by nie męczyć się z nią na talerzu :) Na czas przygotowania jajek trzymać łososia na minimalnym poziomie grzania.
W rondelku zagotować 1 litr wody z octem. Wbić delikatnie jajko na środek garnka i zgarniać białko łyżką aby obtoczyło żółtko i stworzyło w miarę równą, zwartą kulistą formę. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Gotować ok. 2 minut, wyciągać łyżką cedzakową, delikatnie osuszyć na ręczniku. Tak samo postąpić z resztą jajek. Łososia na talerzu posolić, podawać na szpinaku z cząstką cytryny i jajkiem w koszulce.
* Talerz dekoracyjnie posmarowałam oliwą i posypałam młotkowanym, kolorowym pieprzem.
* Do podania proponuję cząstki pieczonych ziemniaków z masłem.
* W sezonie jak najbardziej wskazane są świeże listki szpinaku.
* Ocet winny można zastąpić zwykłym octem 10%

file1330292888

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »