URODA I ZDROWIE

Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

29 marca 2016, dodał: Redakcja

Wątroba jest jednym z największych organów ludzkiego organizmu. Pełni ponad 500 różnych funkcji. Najważniejszą jest rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy wraz z pożywieniem i wdychanym powietrzem.

Wątroba produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów i cholesterol konieczny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki. Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona, znosi w milczeniu każdą dolegliwość. Ale kiedy jest nadmiernie bombardowana złą dietą, alkoholem powiększa się i rozciąga otaczającą torebkę ochronną napierając na sąsiednie organy. I wtedy odczuwamy kłucie w boku, czy też pod żebrami. Zakłócenia w pracy wątroby mogą pochodzić nie tylko z obżarstwa, nadużywania leków, wdychania szkodliwych substancji (farb, lakierów, dymu z papierosa), ale również z wirusowego zapalenia wątroby. Wówczas oprócz leczenia farmakologicznego należy zastosować dietę przyjazną dla wątroby.
Dieta wątrobowa jest to dieta stosowana w schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych. Wpływa pozytywnie na zdrowie, system ochronny organizmu oraz oczywiście pozwala na osiągnięcie zdrowej wagi. Dla osób, które nieumyślnie straciły na wadze, dieta ta wpływając pozytywnie na wątrobę może prowadzić do lepszego apetytu i powrotu do odpowiedniej wagi. Dla osób chcących zrzucić parę kilogramów z kolei dieta wątrobowa pozwala na zmniejszenie łaknienia i poprawę kondycji zdrowotnej. Sposób stosowania diety powinien zależeć w dużym stopniu od rodzaju i zaawansowania choroby – również od stopnia wydolności wątroby. W chorobach z niewydolnością wątroby obowiązuje ograniczenie ilości spożywanego białka (20-30g) a w stanach ciężkich również przejściowe wyeliminowanie białka z diety. Natomiast przy wydolności wątroby zaleca się dietę bogatą w białko. Dodatkowo przy zaburzeniach krążenia ogranicza się ilość spożywanego sodu (Na), a zwiększa ilość potasu (K).
Stosując dietę wątrobową, przede wszystkim należy jeść regularnie niewielkie porcje 5-6 razy dziennie, a potrawy powinny być umiarkowanie ciepłe. Dieta powinna być bogata w białko i węglowodany, z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. Potrawy powinny być przyrządzane na parze, pieczone w folii bądź też duszone bez tłuszczu.
rybka
Wskazana jest dieta bogata w witaminy C i E (są to antyoksydanty – witaminy o działaniu przeciwutleniającym). Zawartość podstawowych składników spożywanego jedzenia powinna wynosić około: 65-90 g białka, 40-50 g tłuszczu, 345 g węglowodanów. Duże ilości białka powinno się dostarczać w postaci białek jaj, odtłuszczonego mleka, chudego twarogu, chudego mięsa, ryb i drobiu. Warto jeść także suszone drożdże, które są źródłem białka i witamin z grupy B. Węglowodany podawać trzeba pod postacią przetworów owocowych, cukru, miodu, potraw z mąki i kasz, nietłustych deserów. Warto jeść wiele owoców i warzyw, szczególnie jako surówki.

Vegetables fall to salad in bowl. clipping paths included

Z mięs powinno się wybierać te najchudsze (filet z indyka, kurczaka, ryby). Najlepsze tłuszcze to olej sojowy, słonecznikowy i masło. Tłustą śmietanę do zaprawiania zup i sosów należy zastąpić naturalnym jogurtem. Dzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 7 dag. Nadmierna jego ilość sprzyja stłuszczeniu wątroby. Do słodzenia herbaty lepiej użyć miodu rzepakowego. Węglowodany (makarony, pieczywo) mogą stanowić około 45% spożywanych dziennie produktów, jednak nie więcej niż ok. 40 dag. Na diecie wątrobowej należy pić odchudzone mleko i napoje mleczne. Jeść chudy lub półtłusty biały ser. Dużo białka zawiera również fasola, soja, soczewica, migdały, pestki dyni.
aaaa
Z warzyw najbardziej wskazane są te, które zawierają przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminę C (np.: sałata, buraki. brokuły, marchew). Można spożywać m.in.: mleko odtłuszczone lub niskotłuszczowe, odtłuszczony jogurt, ser do 3% tłuszczu, mąkę, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, kukurydzę, chleb pszenny, graham, chleb mieszany,  ciasto drożdżowe, biszkopt, piernik, ciasto z owocami, cukier, miód, galaretkę, marmoladę, słodzik, jabłka i gruszki bez skórki, pomarańcze, truskawki, melony, kiwi, brzoskwinie, czarną herbatę, słabą kawę ziarnistą, soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe, wodę mineralną niegazowaną, cielęcinę, chudą wołowinę, polędwicę, dziczyznę (jeleń, sarna, dzik), drób (kura, kurczak, indyk), chude zupy, nietłuste sosy, ryby (okoń, dorsz, szczupak, lin), kraby, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, rzodkiew, pieczarki, buraki, seler, sałaty, pomidory, jajko na miękko, jajecznica (luźna). Z owocami nie należy przesadzać, ale sezonowe (np.: jabłka, jagody, cytrusy) na pewno nie zaszkodzą. Jednak wątroba pełniej wykorzysta bogactwo witamin zawarte w owocach, jeżeli zrobimy z nich sok czy mus.
cccc
Dieta wątrobowa nie powinna zawierać przypraw oraz potraw trudno strawnych i wzdymających, jak warzywa strączkowe suche, gotowana kapusta, świeże, kwaśne pieczywo. Nie wolno jeść wędlin, kiszonek, marynat, konserw rybnych i mięsnych, wywarów z kości, mięsa, drobiu, ryb, grzybów, musztardy, maggi, papryki i pieprzu. Należy także znacznie ograniczyć dodatek soli. Do przygotowywania zup trzeba używać wywary z włoszczyzny i mleka. Z diety wątrobowej należy wyłączyć pokarmy zawierające czosnek i cebulę, oraz wszelkie używki. Produkty zakazane, to m.in.: alkohol (nawet piwo i wino), dania smażone, zasmażki, tłuste mięsa, tłuste ryby, tłuste sery, żółtka jaj, ciasta francuskie, torty, tłuste ciasta (pączki), konserwy mięsna i rybne, wywary z mięsa, kości, grzybów, przyprawy: papryka, pieprz, maggi, musztarda, pieczywo: świeże, razowe, żytnie, kasze: jaglana, gryczana, tłuste mleko, smalec, słonina, boczek, ceres, oma, ziemniaki pieczone, smażone, frytki, kapusty, kalafior, szpinak, czosnek, cebula, pory, ogórki, fasolka szparagowa, kalarepa, słodycze, czekolada, mocna prawdziwa kawa, placki ziemniaczane, sałatki z majonezem, jajecznica na słoninie, jajka gotowane na twardo.
Jeżeli będzie się przestrzegać wszystkich zaleceń, co do stosowania diety to wątroba szybko się odwdzięczy. Ma tę cudowna zaletę, że nie tylko sama potrafi się regenerować, a nawet odbudowywać po zabiegach chirurgicznych.

Przykład jadłospisu w przewlekłych chorobach wątroby:


Śniadanie I
: Kasza manna do wyboru: a) na mleku i b) wywarze z warzyw, pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego (i pomidorów), miód, napój z dzikiej róży.
Śniadanie II: Galaretka z ryby, bułka, jabłko w sosie waniliowym
Obiad: Zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, marchewka gotowana, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki puree, kompot z jabłek
Podwieczorek: Koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
Kolacja: Pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata.

Przykładowe potrawy w diecie wątrobowej:

 


Buraki z jabłkami

buraczki
Składniki: 5 dag jabłek, 35 dag buraków ćwikłowych, 25 ml mleka, 5 g masła, 2 g cukru, 5 g maki pszennej.
Przygotowanie: Umyte buraki ugotować w łupinach, następnie je obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jabłka surowe zetrzeć na tarce i połączyć z burakami dodając cukier. Z mleka i mąki przygotować zawiesinę, wlać do jarzyny i zagotować. Gdy już się ugotuje dodać masło.

Kasza na mleku

Składniki: 1 g soli, 5 dag kaszy, 400 ml odtłuszczonego mleka,
Przygotowanie: Opłukać kaszę w zimnej wodzie i ugotować na mleku aż zmięknie.

Zapiekanka z jabłek i ryżu

ryz
Składniki: 20 dag jabłek, 5 dag ryżu, 1 dag cukru, 100 ml mleka, 5 g masła.
Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko na mleku. Jabłka obrać i pokroić w plastry. W naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwowo jabłka i ryż i przesypując cukrem. Zapiec wszystko w piekarniku.

Zupa ze świeżych owoców

zupa
Składniki: 4 dag cukru, 5 g maki ziemniaczanej, 20 dag różnych świeżych owoców, 350 ml wody.
Przygotowanie: Wycisnąć sok z owoców lub przygotować z nich przecier. Z części nieprzetartych ugotować wywar, odcedzić go, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier i gotować. Dodać wcześniej przygotowany przecier lub surowy sok.

Surówka z selerów i jabłek

sa
Składniki:  pęczek szczypiorku, 2 jabłka, seler,  5 g cukru, koperek , olej lniany, nasiona chia
Przygotowanie: Jabłka i warzywa się opłukać, selery i jabłka zetrzeć na grubej tarce, a koper i szczypior posiekać. Wszystko wymieszać i polać olejem lnianym i posypać nasionami chia

Zupa ziemniaczana

danie

Składniki: 200 ml wody, 5 dkg włoszczyzny (bez kapusty), 15 dkg ziemniaków, 5 g mąki pszennej, 50 ml mleka, 1 g soli, 5 g masła, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Oczyszczone ziemniaki i włoszczyznę ugotować w wodzie, po czym przetrzeć. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do przetartych jarzyn i zagotować. Po zagotowaniu dodać mbbbasło, sól i posiekaną nać pietruszki.
Budyń z twarogu na słodko
Składniki: 2 białka, 2 dkg cukru, 20 dkg twarogu, łyżka mąki pszennej, 5 g masła.
Przygotowanie: Twaróg utrzeć z cukrem, dodać ubitą z białek pianę i mąkę. Wymienione składniki lekko wymieszać, nałożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze, pod przykryciem, około 25 min.

Kluski z twarogu

klu
Składniki: 10 dkg twarogu, 1 białko, łyżka mąki mąki pszennej, 5 g masła, 1 g soli.
Przygotowanie: Twaróg rozetrzeć, połączyć z mąką, wymieszać, dodać ubitą z białka jaja pianę i wymieszać. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać je do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać masło.

Pulpety z mięsa

ppp
Składniki: 20 dkg chudego mięsa, 1 białko, 1 g soli, 5 g masła, 10 dkg czerstwej bułki, 25 ml odtłuszczonego mleka.
Przygotowanie: Masło połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz z ubitą pianą. Po wymieszaniu wymienionych składników uformować pulpety, włożyć je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 10 min.

Miruna gotowana z selerem i marchewką

seler
Składniki: 1/2 l wody,  1 duża marchewka, 1/3 dużego selera lub 1 mały naciowy, 3 filety ryby mrożonej lub świeżej, 1 szczypta curry, 1 szczypta ziół prowansalskich, 1 szczypta pieprzu ziołowego. Można zagęścić mąką z mlekiem.
Przygotowanie: warzywa zetrzeć na tarce, wrzucić do wrzątku, rybę pokroić w kawałki i również wrzucić do wrzątku. Wszystko razem ugotować. Przyprawić, podawać z ziemniakami bądź ryżem.
Miruna z ryżem i warzywami
rrrr
Składniki: 1 opakowanie ryżu 250 g, 3 płaty miruny lub innej ryby mrożonej, 1 opakowanie warzyw mrożonych o dowolnym składzie, 1 szczypta curry, 1 szczypta pieprzu ziołowego, 1 szczypta soli.
Przygotowanie: Wstawić wodę na ryż i rybę. Do wrzącej wody wrzucić woreczki z ryżem i gotować ok. 20 min. Następnie , zagotować wodę a potem wrzucić warzywa mrożone i rybę (rybę też można przygotować na parze). Wszystko gotować razem do miękkości. Na końcu delikatnie przyprawić curry i pieprzem i solą.

Ryż z warzywami w sosie mięsnym

Składniki: 1 opakowanie ryżu z warzywami, 20 dag mięsa gulaszowego indyczego, 1 szklanka mleka 2%, 1/2 szklanka wody, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 szczypta soli.
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Do małej ilości wody włożyć mięso i gotować następnie dodać mleko wymieszane z mąką. Pogotować razem do miękkości. Pod koniec dodać curry, zioła prowansalskie. Wyłożyć ryż na talerz i polać gotowym sosem.
 

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

  1. avatar Kris81ck pisze:

    Polecam zapoznanie się z książką pt.: „Żywienie w chorobach wątroby, dróg żółciowych i trzustki” Pani Zofii Wieczorek-Chełmińskiej. Pozycja ta – oprócz wskazówek co można jeść, a czego nie – zawiera wiele gotowych przepisów na różne dania. Nie trzeba kupować tej książki, można jej poszukać w bibliotekach publicznych (ja właśnie tak ją znalazłem).

  2. avatar singiel pisze:

    UWAGA! Powyższy artykuł i proponowane przepisy są NIEBEZPIECZNE w diecie wątrobowej. Dostałem w szpitalu wykaz zalecanych i zabronionych produktów, które różnią się od tu podanych, tu są natomiast dostępne, np. kostki bulionowe, ciemne pieczywo, pieprz itd.

  3. avatar bubusia pisze:

    Mam tylko jedno pytanie. Jak przy jakichkolwiek dolegliwościach ze strony układu pokarmowego można używać kostek bulionowych? Przecież to sama chemia.

    • avatar pinkmause pisze:

      Oczywiście, tylko że jest i tak bardziej wskazana niż ciężkie wywary mięsne. Zawsze można zastąpić wywarem warzywnym, tylko to nie ten smak, niestety.

  4. avatar eee pisze:

    jak można uzywać octu, czarnej herbaty i kalafiora?

    • avatar pinkmause pisze:

      Lekka czarna herbata jest zalecana (nie chodzi tu o mocną herbatę, tylko jej rodzaj), podobnie kalafior, zwłaszcza młody. Oczywiście każdy ma indywidualną tolerancję, tutaj są podane przykłady ogólne.

  5. avatar Monika pisze:

    ostatnio znalazłam w rankingu suplementów wspomagających odchudzanie na http://rankingtableteknaodchudzanie.pl/ na 2 miejscu środek, który oprócz wspomagania odchudzania, zapewnia także detoksykację organizmu

  6. avatar Asia pisze:

    coś tu dużo jest sprzeczności w tym artykule (np,co z tą cebulą?? ) Ja na diecie watrobowej jestem od dawna i jeżeli chodzi o pieczywo to razowe mi zawsze było zakazane, a nie polecane jak tu w artykule. Dodam jeszcze (już tak poza dietą i hepatilem, który łykam) ostatnio polecono mi Trion, aby wspomóc regenerację tkanki.

    • avatar pinkmause pisze:

      Dietetyk ma prawo dobierać produkty indywidualnie do osoby. Ogólnie przy diecie wątrobowej ciemne pieczywo jest polecane, a nie jasne. Trzeba być świadomym, że artykuł pisany jest jako ogólnik, nie traktuje każdej osoby indywidualnie. I jest oparty na solidnych materiałach. Od dawna trwają spory w różnych kwestiach, więc każdy ma prawo odwoływać się do źródeł, które uznaje za słuszne i wartościowe.

  7. avatar Dietetyczka pisze:

    Co Ty człowieku niedouczony pleciesz????????? W diecie wątrobowej pieczywo razowe, ciemne i pełnoziarniste jest absolutnie ZAKAZANE, a nie polecane!!!!!!!! Absolutny i bezwzględny zakaz!
    Podobnie jak wszystko inne, co zawiera dużo błonnika – wątrobowcy muszą go unikać, ponieważ nasila objawy choroby. Nawet jeśli pacjent toleruje ciemne pieczywo absolutnie nie wolno mu go podawać. Octu też używać nie wolno, ani innych ostrych przypraw :| To, że teraz te rzeczy toleruje nie znaczy, że poprawią jego stan – może tolerować teraz, ale za jakiś czas w wyniku źle prowadzonej diety jego stan się pogorszy i to będzie Twoja wina, i wina każdego innego pseudo-dietetyka, który taką dietę zaleci.

    A polecania „kostek rosołowych” już nawet nie skomentuję, szkoda na to sił.

    Ale tak to jest, jak ktoś ukończy kilkugodzinny kurs żywienia i już każe sobie mówić per „Dietetyk”. Wstyd i hańba dla zawodu taka dieta…. :/

  8. avatar Gizu pisze:

    Wedlug mnie tu jest napier*****e troszke np w przyprawach jest cebula a w warzywach pisze ze cebula odpada podobnie jest i w innych przypadkach sa strasznie duze niejasnosci nawet kolega/zanka zwrocil/la uwage .

    • avatar pinkmause pisze:

      Istnieje cebula jako przyprawa – suszona. A ponadto warto dokładnie czytać, jest napisane, że przy tolerancji, więc jest to sprawa indywidualna.

  9. avatar toja pisze:

    Można jeść brokuły można jeść kiszoną kapustę ale w surówce to samo z olejem lepszy nawet ten słonecznikowy niz masło

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »