URODA I ZDROWIE

Bób – różne przepisy na dania z bobu

13 lipca 2015, dodał: Redakcja

Różne sposoby na bób czyli bób inaczej niż zwykle – ile minut gotować bób i jak przyrządzać?

Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże, letnie menu.

Gotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw, w których będzie głównym składnikiem: zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki i staje się niesmaczny.

Gotowanie bobu krok po kroku:

1. przed ugotowaniem warto porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania;
2. do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli;
3. świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 15 minut;
4. bób gotuje się na dużym ogniu, można gotować też na parze.

Bób z cebulką

Składniki:
– 1/2 kg wyłuskanego bobu
– 2 małe cebule (lub 1 duża)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
– pieprz
– sól
– cukier
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Umyty bób wrzucić do garnka i gotować. Doprawić cukrem i solą i dalej gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowany bób odcedzić na sitku i lekko ostudzić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać bób. Całość smażyć przez około 5 min., a następnie dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz) i na koniec skropić sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięsnych dań, ale i dobry pomysł na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bob z boczkiem i parmezanemsalatka

składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g wędzonego boczku
  • parmezan
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.  Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

 

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

pasta

składniki:

  • 1 kg bobu + pęczek koperku
  • około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 garści świeżych listków mięty
  • 250 g wędzonego dobrego boczku
  • 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
  • 30 g orzeszków pinii
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

Bób z koperkiem

Składniki:
– 450 g świeżego bobu
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 posiekane cebule
– 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
– sok z połowy cytryny
– 250 wywaru warzywnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.

Bób z szynką i szpinakiem

Składniki:
– 0,5 kg bobu
– szpinak
– kilka strąków fasolki szparagowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g szynki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierać, a następnie drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób i fasolkę. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę, podsmażyć. Następnie dorzucić cebulę i czosnek. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i fasolkę i podgrzewać 3 min. Dodać szpinak, podsmażać do zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem.

Bób z serem feta

Składniki:
– 400 g bobu
– opakowanie serka feta
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta. Można podawać z ugotowanym jajkiem.

Risotto z bobem

Składniki:
– 1 szklanka ryżu risotto
– 2 szklanki bulionu
– 1 cebula
– 3 łyżki groszku z puszki
– 300 g bobu
– 1 łyżka suszonej jarzynki
– olej do smażenia
– szczypta oregano
– 1 łyżka śmietany
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.

Placuszki z bobu

Składniki:
– 40 dag bobu
– 1 cebula
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– 1 łyżka masła
– mąka do panierowania
– 1/2 pęczka koperku
– olej do smażenia
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób pokroić lub rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Makaron z bobem i mętą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– 500 g wieprzowiny i kiełbasy
– 250 ml (1/4 szklanki) bulionu
– opakowanie makaronu
– 220 g bobu
– liście bazylii i mięty
–  40 g (1/2 szklanki) parmezanu
Przygotowanie:
Bób i makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić (osobno). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę, czosnek i mięso. Dodać bób i dolać bulion. Dodać przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem, udekorować miętą.

Makaron z bobem i kurczakiem

Składniki:
– 300 g makaronu wstążki
– 2 filety z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 400 g bobu
– 300 ml gęstej śmietany
– 3 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki natki
– 2 łyżki oleju
– do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Bób zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 min., przelać zimną wodą i obrać z twardych łupin. Posiekać czosnek. Mięso podsmażyć, wrzucić posiekany czosnek. Makaron ugotować al dente, na 3 min. przed końcem gotowania wrzucić bób, odcedzić i przełożyć do garnka. Do makaronu z bobem wrzucić kawałki kurczaka. Wlaćj śmietanę, wsypać parmezan i dodać natkę.

Makaron z bobem i czerwonym pieprzem

Składniki:
– 200 g makaronu
– 250 g bobu
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera feta
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– czerwony pieprz grubo mielony
Przygotowanie:
Bób gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić. Bób wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić pieprzem. Ugotowany makaron posypać podsmażonym bobem, pokruszoną fetą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać delikatnie na talerzu. Ozdobić czerwonym pieprzem.

Bób z pomidorami

Składniki:
250 g pomidorów
– olej do smażenia
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 500 g bobu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 125 g ryby, pokrojonej w grube plastry
– 1 łyżka soku z cytryny
– 130 g liści szpinaku
– ½ szklanki sosu balsamicznego
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posoloną rybę, podsmażyć. Następnie dorzucić pomidory. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i podgrzewać 3 min. Dosmakować pieprzem i cytryną. Szpinak wymieszać z sosem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno jako sałatkę.

Zobacz również:

  1. Co można zrobić z kalafiora?
  2. Różne dania z avocado
  3. Cykoria, różne sposoby przygotowania
  4. Krewetki: różne sposoby przyrządzania

 

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Bób – różne przepisy na dania z bobu

  1. avatar Piotr pisze:

    Witam,

    mam pytanie do przepisu kotleciki. Lepiej jest pokroić ugotowany bób czy rozgnieść widelcem?
    Pozdrawiam.

  2. avatar Piotr pisze:

    Witam,

    mam pytanie do przepisu kotleciki z bobu. Lepiej jest pokroić ugotowany bób czy rozgnieść widelcem?
    Pozdrawiam.

  3. Ciekawe propozycje i apetyczne zdjęcia :) Mam nadzieję, że u mnie zagoszczą równie pyszne przepisy http://zkuchniwziete.pl/blog/kulinarnie/jak-ugotowac-bob.html

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »