URODA I ZDROWIE

Aromatyzowana włoska oliwa

20 listopada 2014, dodał: 5tka

Przepis restauracji Włoska Knajpa.

Składniki na 1,5 litra oliwy:

  • 5 gałązek bazylii
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:

  1. Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
  2. Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
  3. Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie  przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
  4. Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
  5. Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.

Gotowa oliwa powinna stać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Można ją także wstawić do lodówki, jednak aromatyzowana oliwa szybko zmętnieje.

file1416496416

Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 28)


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 30)
Błąd, nie wybrano żadnego ID reklamy ! Sprawdz swój kod ! (ID: 29)

FORUM - bieżące dyskusje

darmowe konto bankowe
Szukacie odpowiedniego banku dla siebie i nie wiecie z której oferty najlepiej skorzystać w...
Kostium kąpielowy po porodzie. Jaki…
Dziewczyny czy Wy rownież macie taki problem z brzuchem po porodzie? Wcierałam...
BIO-Kosmetyki naturalne.
Chętnie wypróbuję tą aplikację na telefon. Lubię takie nowości. A darmowa ta aplikacja?
Translate »